Uşak'ta yaşanan ilginç olayda, 788 köylüye sahte makbuzlarla hayali firmalara tarım ürünleri sattıkları ve karşılığında tarımsal destek aldıkları iddiası ile dava açıldı.
Gün geçmiyor ki Türkiye ilginç bir olaya daha imza atmasın. Uşak'ta yaşanan bu ilginç olayda 788 köylü mağdur olduğunu iddia ediyor.
Uşak merkez ve ilçelerindeki köylerde yaşayan 788 köylü hakkında 2011-2012'de hayali firmalara tarım ürünleri sattıkları ve karşılığında sahte makbuzlarla yaklaşık 1 milyon 500 bin lira tarımsal destek aldıkları iddiası ile soruşturma başlatıldı ve dava açıldı. Uşak Ağır Ceza Mahkemesince açılmış olan bu davada, köylüler hakkında 4 ila 10 yıl arasında hapis cezaları istendi. Yapılan soruşturma kapsamında yaklaşık bin 900 köylünün daha dosya kapsamında ifadesine başvurulacağı edinilen bilgiler arasında.
Köylüler tarımsal teşvik paralarını iade etti
Uşak Ziraat Odası Başkanı Ahmet Mıdık, gerçekleştirilen operasyonun hemen ardından köylülerin büyük bölümünün aldığı tarımsal teşvikleri iade ettiğini, bir kısım üreticinin ise bu teşvikleri ekonomik yetersizlikler sebebi ile iade edemediğini açıkladı.
Bu olay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında oluşturulmuş olan kurulda incelendi ve üreticilerin suçun oluşmasında katkılarının olmadığı kararı verildi ve köylülerin iade ettiği paraların yeniden üreticilere ödendiğini ve konunun kapandığını kaydedildi. Uşak Ziraat Odası Başkanı Ahmet Mıdık, olay ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Köylüler kapısına gelen tüccarlara mallarını satmış, karşılığında aldıkları makbuzlarla tarımsal teşvikten faydalanmış. Makbuzun sahte olup olmadığını köylüler nereden bilebilir? Ardından 2 bin 700 üretici hakkında işlem başlatıldı, şimdi de dava açılıyor. Dava açılanlar arasında çok yaşlı kişiler de var. Bu işte kusuru olanlar olabilir ancak dava açılan çiftçilerin tamamına yakını onlarca yıldır üretim yapan kişiler. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz."
Okuma yazması yok, sahtecilik suçundan yargılanıyor
Mahkemeye çağrılan 788 köylüden yalnızca biri olan Karahallı ilçesi Çokaklı köyünde ikamet etmekte olan 94 yaşındaki Fadime Işık, okuma yazma bilmediğini belirtti ve başına gelen hiçbir şeyden sorumlu olmadığını da eklemeyi ihmal etmedi.
Yaşı nedeniyle konuşmakta zorlanan 94 yaşındaki Fadime Işık, "Doğdum doğalı bu topraklarda yaşıyorum, hiç davalık olmadım şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Artık yürüyemiyorum bile. Ben sadece buğday sattım nereden bileyim bunları" şeklinde konuştu.